G som i

Genline, genealogi, geocaching och garn (förstås!).

Jag kunde inte låta bli att ta flera ord idag. Geocaching har jag ju redan skrivit om, men för er som inte har en aning, kolla här på mitt inlägg från januari.

Garn är ju så självklart, så det behöver jag inte säga så mycket om egentligen. Garn är underbart, och man får njuta av det flera gånger, när man köper det, när man planerar vad det ska bli, när man stickar med det och när man använder det färdiga resultatet. Snacka om valuta för pengarna!

Så nu övergår jag till de huvudsakliga orden för idag. Genline och genealogi.

Genealogi brukar i normala fall kallas släktforskning, men ordet genealogi har egentligen en större betydelse, studiet av människors släktförhållanden. För mig är det det mindre betydelsen som gäller, eftersom jag släktforskar (till och från, för tillfället mest från).
Och det är där Genline kommer in. I dagens släktforskning kan man nämligen sitta hemma framför sin dator och hitta en hel del, man slipper åka till diverse arkiv. Och för en datornörd som jag är ju det bara en fördel!

Genline är ett bildarkiv, med mikrofilmade, inskannade bilder av de svenska kyrkböckerna. Man kan alltså sitta hemma och läsa i en kyrkbok som är 100-200 år gammal, vilken revolution! Det kostar pengar att utnyttja det, och det är gratis att åka till tex Riksarkivet,  men där är tiden begränsad. Hemma kan man sitta när man vill och hur länge man vill, så det är värt pengarna.

Släktforskning är kul om man är det minsta intresserad av sin familjs historia, och, förstås, har lite tålamod och tid att lägga ner på att leta i kyrkböcker. För det är inte alltid lätt, och det är inte alltid lyckosamt, men det är alltid intressant!

3 Kommentarer

 1. Sigrinn
  21 mars, 2008

  Släktforskning är jätteintressant! Men oh så frustrerande när man kommer till tidpunkten då kyrkböckerna inte sträcker sig längre bak…
  Nu finns ett hett tips på G i min blogg!

  Svara
 2. Ulrika
  22 mars, 2008

  Släktforskning är hur spännande som helst!
  Nu har jag skrivit ett g-inlägg. Ett kort ett.

  Svara
 3. Jenny
  24 mars, 2008

  Jag ligger efter i alfabetet, men nu är F klart i alla fall!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top