På svenska brukar man kalla den sorts uppläggning som jag visade igår för resåruppläggning. Jag googlade på det och fick 4(!) träffar, ingen av dem visar hur man gör.
Därför blir tyvärr länkarna idag till instruktioner på engelska.
Jag fick en liten uppläggnings-knäpp och idag gjorde jag några prov på resåruppläggning, och jag tänkte jag skulle visa dem så ni får se skillnaden på dem. Den är inte stor, men den finns.
Jag har gjort proven i bomullsgarn (Mandarin petit), för då syns alla eventuella felaktigheter tydligast, ullgarn är ju så förlåtande.
Nr 1: Den uppläggning som jag har fått lära mig kallas japansk uppläggning (men det finns så många olika namn på sånt här, så om ni kallar den det, det vet inte jag). Låt oss kalla den resåruppläggning utan kontrastgarn.
Nr 2. Den här kallar vi resåruppläggning med omslag ( jag gjorde som hon har gjort fast jag lyfte de aviga maskorna istället, med garnet framför, jag tror det här ger samma resultat).
Nr 3, hmmm, vad ska den bli kallad? Resåruppläggning med slätstickning får bli namnet. Det här blir otroligt stretchigt!
Som ni ser är det ingen större skillnad på dem. Jag använde den tredje varianten igår, och jag tycker nog att den blir snyggast, otroligt jämn och fin. Den tar längst tid att göra, men jag tycker nog att det är värt det!
Jag har tittat lite i mina böcker och jag har nog lyckats hitta åtminstone 30 olika uppläggningar! Kan vara bra att lära sig några till, för de har ju olika effekt och passar olika bra till olika projekt. Jag tror att nummer 3 här ovan kommer att bli min nya sockuppläggning from nu.
16 maj, 2009
Olika uppläggningar är faktiskt bra att kunna. Ändå använder jag alltid samma. Får ta och kika närmare på det här och kanske göra en beskrivning på min hemsida.
Där finns en skola redan som går igenom det mest grundläggande.
14 juni, 2009
Det här var mycket användbart – för en månad sen, när jag började på barnbarnets resårstickade topp! Men nu ska jag avsluta, och kommer inte ihåg hur man maskar av på japanska (gick en kurs i japansk stickning på nittitalet, men hittar inte min dokumentation…)Man gör det med stoppnål, vil jag minnas. Nån som kan??