Mera flätor

Kimberley lämnade en kommentar på min post om flätor, och hon hade så bra frågor att jag bestämde mig för att besvara dem här.

Tips skulle vara att lägga till några "idiotsäkra" beskrivningar i stil med:
– Att man väljer antingen höger eller vänster, inte byter varannan gång
– Om det finns ett "rätt" antal varv mellan vridningarna eller om man väljer helt själv
– Om man kan välja olika antal maskor, eller är 3 att rekommendera?

Man kan säga så här:

Det finns inget som helst rätt antal varv eller maskor, allt beror på vilken effekt man är ute efter. Fler antal varv mellan vridningarna ger längre flätor. Flera maskor ger bredare flätor. Huruvida man väljer ena eller andra hållet att vrida är också beroende av vilken effekt man är ute efter.

Kombinationen av dessa faktorer ger de olika sorters fläotr man kan göra.

Ta tex en titt på flätan som man hittar här på Knitting on the net. Där vrider man åt olika håll för att få flätan att se ut på det speciella sättet. Tekniken bakom är hela tiden densamma, man byter plats på maskorna, precis som jag beskrev i min flätpost.

Jag ska ge ett tydligt exempel, med hjälp av lite provlappar jag gjorde för flera år sedan när jag gick grundkursen i stickning på HV.

Det är samma fläta i grunden, med vissa modifieringar.

IMG_0459 

Det är är originalet. Det ser avancerat ut, men om man plockar isär det i sina delar så är det inte ett dugg svårare än flätan jag visade i min förra flätpost. Här har man satt flätorna precis bredvid varandra, och låtit dem korsa varandra, inte bara sig själva. Vridningarna görs vartannat varv, och det är 2 maskor i varje del av flätan. På varv 2 korsar man åt vänster 2 ggr, och på varv 4 åt höger 2 ggr.

IMG_0460 

Här är precis samma fläta, men med 3 maskor i varje del av flätan.

IMG_0461 

Och här är också samma fläta som nummer 1, men här gör man korsningarna på varv 2 och varv 6 (tror jag det var). Som ni ser blir det totalt olika effekt, fast det är samma fläta i grunden.

Genom att kombinera dessa 3 variabler (antal maskor, antal varv och vilket håll man vrider åt) så kan man göra de mest fantastiska flätor. Genom att blanda in aviga och räta maskor i ekvationen kan man få ännu fler effekter, men jag går inte in närmare på det nu. Garnvalet påverkar också utseendet på flätan, som ni kan se här (exemplen ovan är i ullgarn med inblandning av lite annat):

IMG_0463

Det här är rent silke. Flätorna blir mycket plattare.

IMG_0464 

Och det är är en lin/viskos-blandning. Garnet är stelare och inte så stretchigt, så flätorna blir därefter.

För att se en massa olika exempel på flätor, titta tex på Garnstudios sida, och sök på flätor.

Jag ska avsluta med 2 bilder på några kombinationer… håll till godo. Och kom ihåg: tekniken är densamma hela tiden, det enda som skiljer är hur man kombinerar det. Våga prova!

IMG_0465 

IMG_0458

3 Kommentarer

  1. Mormors bod
    16 september, 2009

    Stort tack för att du delar med dig av all din kunskap. Jag tycker flätor är så fint men så krångligt med den där extra lilla stickan som jag ideligen tappar bort eller som trillar ur. Men nu blir jag allt väldans sugen på att sticka flätor i alla fall, tack vare dig.

    Svara
  2. Liisa
    17 september, 2009

    Hej Marika! Vilken fantastisk flätpost!!! Jag blev supersugen på fler flätor att sticka.

    Svara
  3. Ulrika
    15 december, 2014

    hej! Har du nåt mönster till den nedersta flätan? Skitsnyggt!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top