Ibland gör det faktiskt skillnad

Det där med ökningar i stickat kan ju vara en hel vetenskap, det finns några olika sätt att välja på.

Nu finns det risk att det blir lite svamligt här, men jag ska försöka beskriva så tydligt jag kan.

Vanligtvis använder jag mig av en och samma ökning, en ökning åt vänster (eller M1l på engelska), den första som syns i den här videon (den andra är en ökning åt höger, M1r). Om man ökar från rätsidan gör man en rät maska, ökar man från avigsidan gör man en avig, i övrigt är det likadant på rät- och avigsida (dvs, lutning åt höger eller vänster görs på samma sätt på rät- och avigsidan, det som skiljer är vilken sorts maska man stickar).

I normala fall räcker detta alldeles utmärkt och jag har inget behov av att göra ökningar som "lutar" åt olika håll. 

 
IMG_2944

Titta tex här, här är det ökning i var sida på vartannat varv (bara ökningar åt vänster, på båda sidor), och det ser bra ut, något behov av att luta ökningarna åt olika håll finns egentligen inte.

MEN!

Jag upptäckte att när man gör ökningar på (samma ställe på) varje varv, då blir det skillnad, och det blir inte snyggt om man använder "fel" ökning. Jag glömde dessvärre att fotografera innan jag repade upp (för det gjorde jag, det var som sagt INTE snyggt), så jag gjorde ett par provlappar för att visa skillnaden.

IMG_2936

Provlapp 1.

På den undre delen har jag ökat åt höger på den högra sidan och åt vänster på den vänstra, på den övre delen har jag gjort tvärtom, alltihop är ökat på vartannat varv.

Visst syns det en viss skillnad på de båda delarna, men inte speciellt framträdande, och som man kan se i min första bild (som då bara använder en ökning) så syns det mindre om man använder ett spräckligt garn. Och om man ökar mer sällan än vartannat varv så syns det ännu mindre.

IMG_2938

Provlapp 2.

Här skillnaden väldigt stor! Ökningarna är gjorda varje varv.

På den nedre delen har jag ökat åt vänster på båda sidorna, och i den övre delen har jag ökat åt höger på båda sidorna. 

Titta på den fula randen och hålen som uppstår på nedre delen till höger och övre delen till vänster! Och titta på hur den fula randen (och hålen) försvinner om man gör "rätt" ökning.

Slutsats: om man ökar på samma ställe på varje varv (så att man får en rak kant bredvid ökningarna) så ska man öka åt höger på höger sida och åt vänster på vänster sida om man vill ha det snyggt, utan hål och ränder.

Tänk vad det är roligt med stickning, man kan alltid lära sig något nytt! 

Nu sitter jag här och funderar på om jag borde ha ritat in något på bilderna, men förhoppningsvis förstår ni ändå. 

 

2 Kommentarer

 1. EvaL8
  3 juli, 2013

  Snyggt och bra! Vad ska det bli? Eller är det bara en ny upptäckt? Ha det så bra.

  Svara
 2. Ylva
  3 juli, 2013

  Ja jösses vilken skillnad ! Tack för inlägget , det går som sagt inte en dag utan att man lär sig nåt nytt. Ha det gott / Ylva

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top