Ett inte speciellt vetenskapligt test

När jag häromdagen köpte lite nya stickor så fick jag för mig att testa och jämföra ett helt gäng (nåja, fem) olika sorters utbytbara stickor, nämligen Boye Needlemaster, Knitpro Nova, Addi Click, HiyaHiya Sharp och Chiaogoo Twist Lace. De 3 första hade jag redan hemma, HiyaHiya var de nya stickor jag först beställde, och Chiaogoo var det som jag kompletterade med.

Jag testade med 2 olika, lite "besvärliga" garner, Sublime Baby Cashmere Merino Silk DK (som består av många, många trådar som stickorna kan fastna i) och M&K Eco Bomull (stumt och som ett nät, också lätt att fastna i). De garnerna valdes för att jag ville testa stickorna med nåt som är "jobbigt" att sticka i, det ger en väldigt tydlig indikation på om man gillar stickorna, för om de är OK med ett besvärligt garn så kan det antagligen bara bli bättre med ett trevligare garn. Jag har provat alla stickorna i samma storlek, 3,5mm.

Håll i er nu, det här blir nog långt!

Först en bild på alla tippar bredvid varandra.

IMG_3686

Från vänster till höger: Boye, Knitpro, Addi, HiyaHiya och Chiaogoo. Rätt olika längd som synes, men det tyckte jag inte påverkade stickningen.

En jämförelse utan att sticka ser ut så här:

Märke

Vikt tippar

Vikt kabel

Material

Spets

Boye Needlemaster

4g

3g

Aluminium

Spetsig

Knitpro Nova

8g

2g

Nickelpläterad mässing

Lite trubbig

Addi Click

6g

2g

Mässing?

Trubbig

HiyaHiya Sharp

4g

1g

Rostfritt stål

Spetsig

Chiaogoo Twist Lace

4g

3g

Rostfritt stål

Ganska spetsig

 Så, vad tycker jag då?

Det blir en genomgång märke för märke, det blir enklast så.

IMG_3688 IMG_3689

Boye Needlemaster skiljer sig mest från de andra. Kabeln är tjock och stel, och övergången mellan sticka och kabel är faktiskt riktigt dålig. Garnet fastnar när man drar det över den lilla knölen, så om man stickar hårt ska man nog glömma de här stickorna med en gång. Jag gillar inte heller att de är böjda, men eftersom biten ovanför böjen är rätt lång så påverkar det egentligen inte stickning särskilt mycket.

Om man gillar att sticka med magic loop ska man också glömma dem, det är fullkomligt omöjligt att använda Boye till det. Det är faktiskt så illa att med den kortaste kabeln är det svårt att maska av för att kabeln är så stel! 

Det positiva är spetsarna, de är väldigt bra, och materialet är inte så halkigt, passande för den som gillar lite grepp. Och jag kan inte riktigt motstå att de olika storlekarna har olika färg. Fullkomligt onödigt, men rätt charmigt.

Boyes märkning är endast i amerikanska storlekar, det kan vara bra att veta.

Jag köpte mitt set via Ebay för många år sedan.

IMG_3691 IMG_3692

Knitpro Nova har väl kanske de flesta redan provat. Kabeln är rätt smidig, men krullar gärna ihop sig om man förvarar den för tight (skulle det inträffa är det lätt att doppa kabeln i kokhett vatten och dra ut den till ett rakare tillstånd). Övergångarna är lite, lite ojämna, och garnet kan fastna där om man har otur.

Spetsarna är i jämförelse med Boye rätt trubbiga, och jag hade lite svårt att få med alla trådar i Sublime-garnet, men de är absolut inte att räkna som riktigt trubbiga.

Mina stickor är rätt slitna, så de har ett ganska bra grepp, är de nya så är de nog lite halkigare.

Nickelallergiker ska tänka på att tipparna är nickelpläterade och hellre välja nåt annat.

Positivt är att om man inte gillar metall så finns det en hel uppsjö av andra Knitpro-varianter. Jag använder ofta Knitpro, jag har köpt på mig ett helt lager genom åren.

Dessvärre tycker jag att kvaliteten har blivit sämre under senare år, det är oftare fel på dem nu för tiden, men det brukar inte vara svårt att reklamera och få nya.

Jag köper Knitpro i min lokala garnaffär eller hos Garnkorgen.

IMG_3693 IMG_3694

Addi Click har ett helt annat system än de andra stickorna, här ska man klicka ihop stickan med kabeln istället för att skruva på den. Jag måste erkänna att jag antagligen inte fattar hur det ska gå till, för jag blir irriterad på systemet och har svårt att få ihop kabeln och stickan. Kabeln är ganska följsam, dock.

Och det ska sägas direkt, de här stickorna är inget för ömtåliga garner, det är nästan omöjligt att inte fastna i övergången.

Spetsarna är riktigt trubbiga, men click-systemet finns även i Addi lace som ju är mycket spetsigare. Det var svårt att få med alla trådar i Sublime-garnet.

Jag har faktiskt inte så mycket mer att säga om dessa stickor, mer än att jag inte gillar dem.

Var jag har köpt dem kommer jag inte ihåg, det är rätt många år sedan.

IMG_3695 IMG_3696

HiyaHiya Sharp har den smidigaste kabeln i mitt tycke, den stannar inte i krulligt läge om man drar lite i kabeln. Övergången mellan kabel och sticka är jättebra, jämn och fin. Om man tittar på skarven kan man se att den lite annorlunda konstruerad än de övriga, och den lilla "puckeln" ovanför gängorna hjälper stickan att bli slät och sluta tätt i skarven. Plasten går att snurra i hållaren, jag vet faktiskt inte om det är tänkt att vara så, eller om det bara är en bieffekt i produktionen. Om det inte visar sig vara ett problem (så att de lossnar) så kan jag tänka mig att det kan vara bra, för kabeln borde inte snurra ihop sig.

Spetsarna är just precis spetsiga, och om man inte är så förtjust i riktigt spetsiga stickor ska man nog inte välja denna varianten. Jag hade lätt att få med lite från nästa maska i M&K-garnet för att de är så spetsiga.

Det är också testets lättaste sticka, och man skulle kunna tro att det inte gör så stor skillnad, men de grammen känns!

Jag har köpt HiyaHiya hos Garnkorgen.

IMG_3699

 

IMG_3700

Chiaogoo Twist Lace är ganska lik HiyaHiya, de har nästan samma skarv-konstruktion, men Chiaogoo är inte lika spetsiga. Övergången är smidig men även här vinner HiyaHiya i jämförelsen.

Kabeln är annorlunda än de flesta system, den består av en plastöverdragen stålkabel. Det gör dock inte att kabeln är stel, även om den är stelare än både Knitpro, Addi och HiyaHiya. Varför man har valt att göra så är dock oklart, och jag har ännu inte sett någon fördel med att den är gjord så (men inte heller någon nackdel).

Spetsarna är lite trubbigare än HiyaHiya, men klart spetsigare än Knitpro.

Chiaogoo finns ännu inte på så många ställen, jag har köpt mina på Garn&Mera.

 

Så, vilka gillar jag bäst då?

Jag föredrar nog HiyHiya, men jag gillar ju spetsiga stickor. Jag har varit väldigt nöjd med alla Knitpro-stickor jag redan har och skulle gott klara mig med dem, men med tanke på den försämrade kvaliteten kommer jag nog att övergå till HiyaHiya när jag behöver köpa några nya stickor.

 

Tillägg maj 2014:

Jag kom på att jag glömde nämna att både Chiaogoo och HiyaHiya använder sig av 2 olika storlekar på kabel-koppling. Det betyder att man behöver olika kablar till olika storlekar på tippar.

Båda har kablar med storlek S för tippar upp tom 5 mm, och storlek L för tippar från 5,5 mm.

5 Kommentarer

 1. Soili Andersson
  12 april, 2014

  Jättebra info.Allt detta är till stor hjälp.
  Tack ska du ha.Mina Knitpro har hängt med i många år nu,men blir det dags för påfyllning så vet jag.
  Önskar dej en skön och garnglad påsk.
  Kram Soili

  Svara
 2. heidi
  12 april, 2014

  vilket intressant test! du har verkligen varit noggrann, och inlägget är lättläst!
  jag har lagt et på minnet tills nästa gång jag skall köpa nya stickor:)

  Svara
 3. Anna
  10 juni, 2014

  Intressant test, mycket info och bra info. Jag vet att fler och fler använder utbytbara stickor, men själv tycker jag bara bättre och bättre om mina vanliga ”fasta” Addi rundstickor för varje år.

  Svara
 4. Sylvia
  27 november, 2014

  Hej
  Synd att du inte gillade Addiclick. Jag är jättenöjd.
  Det är ju en vanlig bajonettfattning. Och jag har aldrig några problem med att garnet fastnar.

  Svara
 5. Barbro
  31 mars, 2015

  Upptäckte just att ChiaGoo har samma gänga som Boye!
  Så: Boye- spets, ChiaGoo mellanled( S) och ChiaGoo kabel(S) blir en rundsticka!
  Men det kanske du visste?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top