Svängigt

Mitt senaste alster har gjort en del saker klart för mig, saker som jag väl i och för sig redan visste, men det är alltid bra att få en påminnelse då och då.

Påminnelse nummer 1:

Det finns en anledning till att jag nästan aldrig har några sommar-garner hemma när jag behöver dem. Sommar-garner är faktiskt bara ett nödvändigt medel för att nå målet, ett sommarplagg. Bomull, lin och bambu är skönt att ha på sig, men ack så tråkigt att sticka med, det är hårt och oelastiskt eller så delar det på sig bara man tittar på det. Alla synder och felstickningar syns tydligt, så man får verkligen hålla tungan rätt i mun.

Påminnelse nummer 2:

Jag gillar verkligen att sticka i delar, det är lätt och behändigt och man slipper ha hela projektet i knät hela tiden. Fast det har ni ju hört förut 😉

Påminnelse nummer 3:

Man behöver tålamod när man ska sticka sådär en miljard maskor slätstickning i storlek XL.

OK, resultatet är ju rätt bra, så visst var det ändå värt det.

Lite fakta…

Mönster: Ginga Top av Yoko Johnston

Garn: Hjertegarn Bommix Bamboo

Stickor: 3,5 mm

Påminnelse nummer 4:

Jag har dåligt tålamod med designers som tar genvägar, bara för att det blir enklare för dem att göra mönster, men där resultatet inte är likadant i alla storlekar! I detta mönster är det 2 av storlekarna som absolut inte kommer att se ut som designbilden om man stickar som det står. Dessa 2 storlekar ökar nämligen 48 maskor  färre från ärmhål till nederkant än den minsta storleken, vilket gör att de inte blir lika svängiga som på bilden.
OK, jag förstår varför det är gjort så, för då slapp designern göra vissa storlekar med jämnt antal i mönstret och vissa med ojämnt (och hon kanske är samma sorts symmetrifreak som jag), men det är inte rätt att visa en bild som inte överensstämmer med verkligheten i alla storlekar!

Jag räknade såklart om, så min topp har de där extra 48 maskorna. Till plussidan måste dock läggas de absolut föredömliga schematiska teckningarna som finns i mönstret! Man vet precis vad man ska göra och när.

Påminnelse nummer 5:

Jag gillar inte ärmar som är stickade uppifrån och ner med kortvarv. Särskilt inte i ett oelastiskt garn. Jag skulle haft ärmar på den här toppen, men de blev faktiskt skitfula. Här kommer en ful bild.

Det finns förmodligen nåt sätt att sticka ärmar uppifrån och ner som inte blir så här fult, men de här ärmarna blev raskt upprepade i alla fall, och sedan lika raskt bortrationaliserade.

Nu fortsätter jag med sommargarn, jag behöver en sommarkofta till.

2 Kommentarer

 1. Heidi
  11 maj, 2019

  Instämmer! Att sticka med ”sommargarner” är skittråkigt av precis de skäl de anger. Ändå sitter man där sommar efter sommar och stickar med just de garnerna:D

  Men toppen blev ju ändå jättefin! Mycket snyggare än vad den hade blivit om du hade följt mönstret för din storlek. Det är lite fult gjort av en designer att inte se till att alla storlekar ser ut som på bilden, för det är ju därför man köper ett visst mönster.

  Svara
  1. Stickeralla
   11 maj, 2019

   Man vill ju ha resultatet som sommar-garnerna ger, eller hur?
   Och, precis, det är därför man köper ett visst mönster.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top