Nya böcker och (ny)gamla

På senaste tiden har jag hunnit införskaffa lite böcker. En del är riktigt gamla, andra är "nya" men inte  utgivna nyligen direkt.
Så en liten genomgång är väl på sin plats.

Img_1089Denna lilla orangebruna bok heter kort och gott Wirkbok. Åtminstone på utsidan. På insidan heter den "Journal för damer innehållande de nyaste knyt- och wirk-mönster samlade och utgifne af en fruntimmers-förening". Den har ett skrivet mönster på insidan av pärmen, och det står tydligt angivet vem som ägt den, och när detta fruntimmer föddes och dog. Boken är utgiven 1853! Har ägts av Carolina Mauritzon, f Stenberg, f 1831, d 1903. Häftigt va? Längst ner står det "Wadstena den 31 December 1852", så även om den är utgiven 1853 så måste hon ha fått tillgång till boken innan dess.
Img_1090_2 Det här är nästa bok. Titeln syns ju tydligt, och den är utgiven 1922.Inuti finns modeller med tydlig 20-talsstil. Förordet är mycket tidstypiskt, se här hur första meningen lyder: "Få klädesplagg ha i modärnare tider gjort ett sådant segertåg över världen som dessa stickade, virkade, krokade eller knutna tingestar manmed ett ord sammanfattar under namnet jumpers.". Njutbart!
Img_1091Elizabeth Zimmerman är väl en legend i USA, och det är hon nog värd. Den här boken innehåller ett projekt för varje månad av året, tillsammans med hennes ganska ampra kommentarer. En salig blandning av mönsterdirektiv, kommentarer och sticktips. Intressant och rolig, jag gillar damer med lite skinn på näsan.
Img_1092
Och så till sist en gubbe. En gubbe med stort, vitt skägg, som satt ihop en bok med (som han säger) andras ord ("jag kan inte ta åt mig äran av det som står här, det är allas våra ord"). Och även denna bok är full av kommentarer och åsikter. "Omringade av  arbetsbesparande  prylar som vi är, måste många av våra krav i denna tid vara  självpåtagna".  "För att bli bra på att handspinna behöver du använda tid, för att finna tid behöver du kanske omvärdera betydelsen av andra saker  i ditt liv". Jag har inte hunnit titta så mycket i boken ännu, men det jag har läst gillar jag.

Das war alles. Imorgon ska jag förhoppningsvis tillbringa några timmar i Täby med andra spetssticknings-älskande stickerskor.

3 Kommentarer

 1. Birgith
  9 mars, 2008

  Härliga böcker speciellt min favorit, Alden Amos, The big book of handspinning. Den finns på mitt nattduksbord och får en stunds uppmärksamhet mest varje dag. Underhållande och roligt skriven och bekräftar redan vunnen och ger ny kunskap.

  Svara
 2. Anna
  9 mars, 2008

  Kul med de gamla böckerna! Just texten kan ju vara jätterolig och tidstypisk i äldre tiders ”nya böcker”.
  Nu har jag också äntligen (ja, det är ju söndag!) fått upp veckans ABC-inlägg på min blogg.
  (ps. tack för infon om stickorna!)

  Svara
 3. Glittra i Glottra
  21 juli, 2008

  så roligt att du uppskattar 20-talsmodet!! är själv jätteförtjust i både kläder och byggnader från just den tidsepoken.
  kan själv tipsa om en härlig byggnad – anno 1927 – där det kommer ordnas fester, bröllop, mm i 1920-talsstil från och med våren 2009. företaget kallas glittra i glottra!
  http://www.glittraiglottra.se
  om du någonsin vill sälja boken om 20-talsmode: hör av dig!!! skulle så gärna vilja ha en sådan (och fler om det finns!)!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top