I som i, och en dubbel-tävling

I som i Intresse.

Intresse har flera betydelser.

 1. spontan och lustbetonad inriktning av uppmärksamhet (frågan har väckt intresse)
 2. inneboende förmåga att fånga och kvarhålla uppmärksamhet (frågan saknar allmänt intresse)
 3. ngt som man har naturlig lust att syssla med (de har många gemensamma intressen)
 4. engagemang i ngt som man hoppas vinna fördelar av (stormakterna bevakar sina intressen)

Ur Norstedts svenska ordbok.

Jag tänkte inrikta mig på nummer 3.

Intressen är för mig något viktigt, något livsuppehållande. Att leva livet i "grottekvarnen" endast och allena, det skulle nog ta död på min livsvilja på en mikrosekund eller nåt. Jag har svårt att tro på människor som säger att de inte har några intressen. Alla har nog nåt som drar lite mer, kanske är det familjen som är det stora intresset, kanske är det nåt mer obskyrt.

Det framgår ju rätt så väl vad som är ett av mina största intressen. Ja, jag menar stickning. Egentligen textilt arbete i de flesta former, men mest stickning. Men jag har några andra intressen som kanske inte märks så mycket. Jag är intresserad av historia, hur saker har kommit att bli som de har blivit.

Mitt mest udda intresse är nog kriminologi, eller mer specifikt, kriminalteknik och mord. Ja, jag vet, det ÄR lite på gränsen. Men det är nåt med mord, mördare, och framför allt seriemördare, som får mig att vilja veta mer. Discovery Channel har en trogen tittare när de visar kriminalprogram….

Nu tänkte jag slå några flugor i en smäll här. En tävling! Eller rättare sagt, en dubbeltävling!
Nu, alla smygläsare, är det dags att kommentera!

Snart kommer jag att ha 400 kommentarer… jag säger inte hur snart, men det dröjer nog inte sååå länge.

Del 1 i tävlingen är detta: den som skriver kommentar nummer 400, vinner ett pris.

Del 2 är det här:  Skriv en kommentar om ett udda intresse du har, det som jag anser är mest udda vinner  också ett pris (om det mest udda råkar vara nummer 400 så tar jag det näst mest udda).

Ni behöver alltså inte göra nåt besvärligare än att kommentera!

Vad man kan vinna? Jag har inte bestämt det riktigt ännu, men garn är en bra gissning. Om du till äventyrs inte skulle vilja ha garn (men vem vill inte det?), så kan jag ordna ett bokpris.

Deadline för att delta är måndag 7 april, kl 20:00.

Kommentera på!

21 Kommentarer

 1. Ulrika
  3 april, 2008

  Å vilken spännande tävling. 🙂
  Jag har gott om intressen, men inget av dem är nog särskilt udda, tyvärr.
  Jag är galet intresserad av Japan och japanska, det vet du ju redan, kära Hemlis. =)
  Och ett annat intresse, som ju hänger ihop med det förra, är ord. Jag älskar ord. Jag kan gå omkring och tänka på ett ord i flera veckor. Sätta in det i meningar, smaka på det (uttala det på olika sätt, med olika dialekter och brytningar osv), fundera över dess ursprung osv.
  Men särskilt udda är det ju inte.
  och inte blir jag väl kommenterare nummer 400 heller, eftersom jag är den första att skriva. Alla andra sitter och väntar… he he. 🙂
  För övrigt så delar jag ditt intresse för mord och kriminalteknik. Jag sitter också klistrad framför Discovery när de visar sådant. 🙂
  Har du sett serien ”Most evil”? Mycket intressant!
  En sak till vi har gemensamt. 🙂

  Svara
 2. Ulricha
  3 april, 2008

  Ett gammalt intresse som jag haft (inte längre aktivt): billiga singel-skivor. Ni minns: de små runda vinylskivorna. Vissa fick jag gratis, även om priset var 1 kr (antagligen ville skivbuikerna bli av med skivorna).
  Den bästa jag har: en long play (spelas på 33 varv/minut och ”live” tyrolermusik. Mellan ”låtarna” dras några tyska skämt (tror jag, jag kan inte tyska) inför en ölsimmig, skrålande publik… umpa- umpa…
  Nu för tiden är det mer vanliga intressen: fågelskådning, CSI och plantera blommor. Jo, spela gitarr och fiol också.

  Svara
 3. Virknålen
  3 april, 2008

  Själv är jag galet intresserad av vikingatiden och den förkristna perioden i Sverige, samtidigt som jag sjunger i en gospelkör för SvenskaKyrkan 🙂 Ett annat stort intresse som jag har är ju så klart också handarbetet, virkning, broderi och smyckestillverkning främst, även om nått blir sytt då och då också.

  Svara
 4. Elisabeth
  3 april, 2008

  När jag inte stickar samlar jag på julkrubbor. De flesta är rätt små, som i en såndäringa snöglob, eller gjutna i glas kanske, eller så är de formade av frön och bönor i en vacker frökapsel, eller så är de gjorda i metall och sitter på ett valmötsskal, eller så… de upptar iaf en stor del av klädkammaren och jag orkar inte ta fram dem varje jul, utan nöjer mej med att ha de under året inköpta framme… dvs jag hittar och köper nog en 5-10 st om året ändå!
  Sen finns det ju ”betlehems” bokmärken och bilder på vaxljus och sånt skojigt kringjox med.

  Svara
 5. Tina
  3 april, 2008

  Aha – bangar aldrig en tävling.
  Har nog inte så udda intressen heller. I vissa kretsar så kan jag lova att handspinning och ull definitivt är udda intressen, men knappast här.
  Jag har en kompis som samlar på gamla skrivmaskiner, kan jag låna hans konstighet?
  (Han har även 134 hyvlar)

  Svara
 6. Monica Manitski
  3 april, 2008

  Hej!
  Jag har aldrig kommenterat här, men läser bloggen nästan varje dag. Vill också vara med i tävlingen.
  Alla mina intressen är väl ganska normala – handarbete, böcker, min sportbil men sedan tycker jag det är väldigt roligt (?!) med kyrkogårdar. Gärna gamla kyrkogårdar med vackra gravstenar. I Paris finns det en helt underbar kyrkogård där bl.a Edit Piaf ligger bregravd. Där kan man vandra i många timmar.

  Svara
 7. Hanna
  3 april, 2008

  Jag är väl nr 400? Jag är udda rakt igenom så jag vet inte vilka av mina galna intressen jag ska lista, ett hjälpte du ju mig med idag: att jag startar för mycket och vill allt – samtidigt! Tack för bra tips.
  Mest udda intresse måste väl vara att jag vill dokumentera ALLT; jag fotar, skriver, bloggar, gör böcker för att SPARA livet! 🙂

  Svara
 8. Pia
  3 april, 2008

  Kuliga tävlingar!
  Jag samlar på roliga och tänkvärda citat, ordspråk, talesätt, ord, ordvändningar mm. T ex där kom den sa räven och kysste grisen, om man missat att förankra något så får man väl efterankra det. Typ sånt.

  Svara
 9. Ulrika
  3 april, 2008

  Monica – kyrkogårdar älskar jag! Gamla vackra gravstenar/kors, all historia som finns där… Det är lite av en ”hobby” om somrarna, att leta upp kyrkogårdar. Ju äldre desto bättre.
  jag tycker om kyrkogårdar, det känns alltid som tiden både susar fram i blixfart och står stilla.

  Svara
 10. Johanna
  3 april, 2008

  Är det udda att vara barnsligt förtjust i reservoarpennor? Nya och i användbart skick naturligtvis. Man måste nog vara lite nördig för att tycka att en penna för 200 kr var ”billig” och bli lite glad varje gång man får tillfälle att skriva en inköplista eller liknande, bara för att man får plocka fram en av sina fina pennor då…
  Dessutom driver min man upp palmer från frön. Det är faktiskt lite udda. Vi har t o m ett klädskåp här hemma som han byggt om till växthus.
  /Johanna

  Svara
 11. Ulrika
  3 april, 2008

  Nu har jag skrivit mitt inlägg på H i ABC-leken. Funderar på I.

  Svara
 12. Åsa i Skuttunge
  3 april, 2008

  JA det är väl bara o haka på…hmmm intressen. Tja det konstigaste jag kommer på just nu är att samla på växter jag kanske ska prova o färga med nån gång. Har stora påsar med t.ex torkade björklöv -från 80 talet..(!!??) Jag använde en del av dom dock för ett par år sedan då jag (märk väl i januari) fick ett ryck och ville växtfärga…

  Svara
 13. Maria J
  4 april, 2008

  Jag samlar på kokböcker – skulle behöva en speciell bokhylla till dom för dom är så många. Nöjesläser lite matlitteratur i sängen innan jag släcker lampan. Min man kallar det för min ”porr”. Hrmpf!

  Svara
 14. Maria J
  4 april, 2008

  Har ett smått nördigt kaffeintresse.
  Har 6 sorters kaffe hemma just nu, varav 2 är bönor. Har kaffemaskin, kaffekvarn och en sån där liten rostfri kanna till skumning och ångning av mjölk.
  Övar på att pressa kaffet på rätt sätt i espressomaskinen så att creman blir perfekt.
  Övar på att få exakt rätt filmjölkstjocka konsistens på den skummade mjölken så att den blandar sig korrekt med espresson.
  Det är ingen slump att min blogg heter ”En daglig latte”.
  Förresten EN? HA!

  Svara
 15. Anna
  4 april, 2008

  Å vad roligt att läsa alla kommentatörers intressen. Jag delar både mord/kriminalböcker/-serier och kyrkor/gravgårdar 🙂 Men udda, det är det alltså kanske inte då…
  Men numreringstävlingen kan jag ju hänga med på iallafall!

  Svara
 16. Anki Si.
  4 april, 2008

  Jag är en vanlig garnoholist med alldeles för mycket garn och många påbörjade projekt (till sambons förtret). Jag älskar att surfa runt på nätet och hitta härligt inspirerande sidor som denna. Udda intresse har jag nog inget, hmmm. Jag älskar fina sköna skrivvänliga pennor i olika färger och former (de har i och för sig uddar, gills det?), samt vackra fina anteckningsböcker. Sambon tycker att även av de varorna finns det för mycket. Omöjligt säger jag. Det KAN inte bli för mycket … Eller?!?

  Svara
 17. Cecilia N
  4 april, 2008

  Sovmorgnar är jag intresserad av. Antagligen inte speciellt udda, men ingen annan har nämnt det än.

  Svara
 18. Sigrinn
  5 april, 2008

  Jag virkar saker av gamla trasiga videoband… Väskor, armband, skärp m.m. (Jag gör även andra saker med videobanden som inte inbegriper virkning t.e.x knyter fast dem på pinnar och gör draperier eller lampskärmar.)
  Ibland händer det även att jag tar fram någon av mina näsflöjter och tutar lite.

  Svara
 19. Emmy
  6 april, 2008

  Jag brukar alltid få höra att jag är så udda på grund av mitt intresse för ull, men förslår väl inte så långt i den här samlingen 🙂
  Men något som kanske är lite udda är att jag samlar på varningsskyltar med djur på (eller, inte själva skyltarna då, men bilder på dem) och tycker att det är fantastiskt roligt när jag hittar någon jag inte har sedan tidigare.

  Svara
 20. Liisa
  7 april, 2008

  Jag och min man räknar bilnummerplåtar. Alltså vi ska se registreringsnumrena (bara siffrorna) i rätt ordning. Först 001, sen 002 osv… Nästa vi ska se är 230, om jag inte minns fel. Det är inte helt udda, har för mig att det finns en webbsida om det (här: http://www.platespotting.com/). Däremot gör vi inte: fotar alla skyltar, går igenom alla bilar utanför storköpsmarknaden på torsdagskvällen
  Och så har jag en stensamling. Det verkar gå i arv, för min son har en pinn-moss-och-stensamling på vår balkong. Det är däremot inte så udda för en 6-åring.
  När jag var liten samlade jag på glasspapper. Rariteterna kom från Frankrike…

  Svara
 21. lillstrumpa
  7 april, 2008

  Vilken rolig tävling, speciellt att läsa alla roliga svar med udda intressen! 🙂 Nu är jag knappast varken kommentar 400 eller mest udda, men kan inte låta bli att vara med ändå 😉
  Svårt att veta vad som är udda i andras ögon, men det jag själv kan slänga in i leken är:
  – har tillverkat en egen ringbrynja, inte så udda i lajvarkretsar, men jag gjorde det mest för att det var fascinerande med själva konstruktionen, inte för att jag är nån lajvare (mer än allmänt intresserad av medeltiden så klart)
  – jag har en slags dragning till fängelser – jag vill alltid gå in i gamla fängelsemuseer när de finns. Ser också gärna filmer som utspelas i fängelser. Kvinnofängelset var en riktig favvoserie (trots sändningstiden på nätterna) och jag har sett Flykten från Alcatraz med Clintan i huvudrollen jag vet inte hur många gånger…
  – ser även fram emot att gå ner i katakomberna när jag ska till paris nästa helg…
  – har en periodvis besatthet av andra världskriget, ffa invasionen, och har under några sommardagar suttit som klistrad framför datorn när jag hittade en sajt där det fanns autentiska krigsrapporter från några av operationerna kring och strax efter landstigningen
  Jag lyckas inte riktigt hålla mig i fas i ABC-leken, men nu har jag i alla fall fått till G och H….

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top