P som i

Pelargon.

Eller snarare pelargoner.

Länge ansåg jag att pelargoner var tråkiga blommor, men det var innan jag insåg vilken mångfald av pelargoner det finns. Pelargoner är mer än den tråkiga rosa eller röda blomman man köper på ICA, mer än pelargon "zonale". Det finns så många varianter, engelska pelargoner, hängpelargoner, tulpanblommande, dvärgpelargoner, doftpelargoner mm, mm.

Jag, som är lite "obsessive compulsive", vill gärna veta vilken sorts pelargon jag köper, med namn och allt, så därför köper jag sällan den sorten som säljs i parti och minut. Men jag har ett gäng hemma nu, kolla här:

IMG_1338
21 stycken pelargonsticklingar på uppväxt, av 7 olika sorter.

Attar of Roses.
Concolor Lace.
Red Pandora.
Blue Wonder.
Prins Christian.
Appleblossom.
French Vanilla.

Visste ni att förr i världen ställdes pelargoner utmed gångar så att damernas kjolar skulle snudda vid dem? Det gjorde att doften spreds. Pelargonblad doftar underbart.

För att få vackra pelargoner ska man ansa dem regelbundet, plocka bort vissna blommor och blad så håller de länge och blommar ännu mer!

4 Kommentarer

 1. Johanna
  22 maj, 2008

  Konstigt vad olika man kan tycka. Själv anser jag att få blommor luktar så vedervärdigt som just pelargoner! Skulle vara Hägg då möjligen…

  Svara
 2. Anna
  23 maj, 2008

  Jag har faktiskt köpt mitt livs första pelargon till balkongen i år! Har ingen aning vad det är för sort, den var flerfärgad och fin, men det dröjer nog innan jag blir nördig på det området också 😉
  Nu har jag dessutom, något efterhalkandes, men ändå, skrivit ABC-lekens L- och M-inlägg!

  Svara
 3. iHanna
  26 maj, 2008

  De är så fina, pelargoner. mamma har en liten samling också!

  Svara
 4. iHanna
  26 maj, 2008

  De är så fina, pelargoner. mamma har en liten samling också!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top