Röd tunika – del 1

Även om det bara är en som har sagt att det vore bra att jag skrev om hur jag går tillväga med min röda tunika, så beslutade jag mig för att dokumentera processen i alla fall. Det finns säkert fler som vill veta, som inte läst frågan ännu, och dessutom är det nog bra för mitt eget minne. So here goes…

IMG_1366 Jag vill alltså göra en röd tunika. Garnet jag har är BC garn,
bourettesilke och bomull, 520 meter per 100g, och jag hittade inget bra
mönster som skulle passa, och som motsvarade vad jag tänkte mig.

Det är det här jag vill åstadkomma. En ganska lös tunika, med en spetsisättning under bysten.

Nu behöver jag veta ett par saker….
stickfasthet och hur vid den ska vara över bysten, under bysten och längs ner.

Jag har tänkt mig en v-ringning som är djup (jag kommer behöva ha ett linne under), så jag får inte ta i för mycket i bystvidden (det finns ju mer plats när det är öppet).
För att bestämma hur vid den ska vara nertill har jag tittat på lite tunikor som jag gillar på Garnstudios hemsida, för att se vad de har för vidd.

Jag har kommit fram till följande (och nu flashar jag min storlek för alla som vill se):
Bystvidd 111cm, under bysten 105cm och nedervidd 135-140 cm. Min masktäthet är 20m på 10 cm, så där krävs det lite matematik.

Jag tänker sticka spetsisättningen först, och plocka upp maskor från den, både uppåt och neråt, för att det ska bli en snygg övergång mellan de olika delarna, och jag tänker inte sticka runt, jag vill ha separerade delar (det gör att det blir lite stadga i sidorna, mindre risk för säck-likheter).

Därför kommer jag sticka isättningen i 2 delar, 52,5 cm långa, UNGEFÄR, det måste stämma med mönstret.

Uträkning (jag har 20 maskor på 10 cm, vilket är lika med 2 maskor på 1 cm):
Neråt ska jag plocka upp 52,5cm * 2 maskor = 105 maskor. Sedan ska jag öka i sidorna tills jag har 67,5*2 = 135 maskor nertill. Jag har inte bestämt hur lång den ska bli ännu, men det styr hur ofta jag ska öka.
Uppåt plockar jag upp lika många maskor som neråt(alltså 105), och ökar 6 maskor på första varvet för att få bystvidden direkt (55,5 cm * 2 maskor =111).

Det kanske verkar som om det är mycket siffror, men mycket värre än så här blir det inte.

Återstår bara en sak för idag: att visa min spetsisättning.
IMG_1367

6 Kommentarer

 1. Johanna
  2 juni, 2008

  Jag tror att det blir jättesnyggt. En idé som jag kanske måste låna i framtiden. Får väl avvakta och se om du blir nöjd först! Extra pluspoäng för den läckra röda färgen.

  Svara
 2. Elsa Xenia
  2 juni, 2008

  Just sådant har jag tänkt sticka själv, men topp med ärmar istället för tunika, och med flätband. Jag skulle sticka uppåt först (efter att ha plockat upp maskor från bandet), både fram och bakstycket, och sy ihop dem så de passade bra. Sedan blir det enkelt att sticka nedåt och då kan man sticka på rundstickor.

  Svara
 3. Anna
  3 juni, 2008

  Jag följer med spänning processen! Idén sen vääldigt trevlig ut 🙂
  (Och tack för tipsen angående storleksval!)

  Svara
 4. Cina
  3 juni, 2008

  Det här blir spännande! Snygg färg!

  Svara
 5. Helene
  3 juni, 2008

  Fantastiskt stiligt!

  Svara
 6. Mia
  3 juni, 2008

  Heja heja! Det är väl resan som gör målet värt, eller hur är det nu man säger.. Hur som helst ska det bli jättespännande att följa den röda tunikans tillblivelse.
  Av bliden att döma ser cottonviscose-toppen (i den väl synliga färgen 😉 så där härligt midsommar-tjusigt snygg ut ihop med kjolen. Kan inte se någon anledning att vara annat än nöjd, men det kanske behövs lite mer distans till ett nyss färdigt projekt innan det infinner sig.. 😉

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top