S som i

Spinnrockar och sländor.

Så förutsägbart, inte sant? Men vad ska jag göra, jag är ju helt såld på spinning, och då måste det ju få en post i ABC-leken. Så det så.

Idag äger jag 3 spinnrockar och 7 sländor! Det är inte dåligt för en riktig spinnamatör. Alla har sina fördelar, så jag kan inte göra mig av med nån av dem, och det är inte osannolikt att det kommer fler spinnredskap till det här huset. Men säg inte det till min sambo!

IMG_1424
Här är den första spinnrocken, på evighetslån från mamma. Gamm'rocken kallad, för det är vad den är… gammal alltså. Mamma har köpt den på en auktion nån stans i de trakter som släkten har bott, så jag känner ändå nån slags gemenskap med den kvinna som använt den, vem det än månde vara.

Om jag ska spinna tunt garn tar jag till den här spinnrocken. Den är lite egen, sned och vind, men det var på den här spinnrocken som jag lärde mig spinna, så det är den här jag förstår mig på bäst.

IMG_1425
Spinnrock nummer 2 har jag köpt utanför Eskilstuna av en dam som skulle flytta in till stan. Hon sålde ut sina textila  verktyg och jag köpte den här tillsammans med en härvel på fot, för bara 1500 kr!
Det var någon släkting till henne som hade gjort den, och enligt henne skulle den vara efter en irländsk förlaga. Efter lite detektivarbete har jag tagit reda på att den är efter en nyzeeländsk spinnrock, som kallas Peacock. Därför kallar jag den här rocken för Fåfängan. Det är en mycket känslig sak, som går att ställa in på allehanda sätt. Sätt som jag inte lyckats lära mig ännu. Men om jag vill spinna ett luftigt garn så tar jag till Fåfängan.

IMG_1426
Spinnrock nummer 3 är också ett kap, inköpt på Ebay. Den är helt ny (även om den har en 20-30 år på nacken är den aldrig använd), och märket är Edammertje. En Louet-kopia (eller förlaga, vem vet?). Om den här hittar jag ingen information.
Nå, den kommer från Holland, jag har köpt den från Holland, alltså blir den kallad Holländaren. Det här är en bra spinnrock och den är ganska lätthanterlig. När jag har lärt mig att spinna bra på den här, då är det dags att jobba på Fåfängan.

IMG_1423 Sländorna då.
Från vänster till höger, i den ordning jag fått/köpt dem:
1. En bottentyngd slända från Gunnars slöjd, Ulunda. Gudruns make? Jag tror det var det, mamma och pappa har köpt den till mig hos Gudrun i alla fall.
2. En mammagjord slända. Tillverkad av en blompinne och papperslera.
3. Louet topptyngd. Hopplös, jag gillar den inte alls. Men den funkar bra till att tvinna med.
4. En Greensleves-slända som sambon köpt till mig på Spinspiration. Underbar!
5. En tahkli pear, inköpt från Susan's Fiber Shop i USA. Riktigt snabb, och det går att göra väldigt tunt garn på den.
6. En slända från Gammeldags. Om ni inte har förstått det redan så är det mina föräldrar som har Gammeldags, och det är min pappa som gjort den här sländan. Den är lika underbar som Greensleeves-sländan!
7. En supportslända som jag fått av min spinnhemlis. Hon är hemlig fortfarande, men jag har misstankar….vaga misstankar, men ändå. Jag har fortfarande inte provat den här. Kanske dags för det imorgon?

Vad ska jag göra i morgon? Jo, jag ska spinna hela dagen, i Uppsala! Åh, vad roligt, jag ser väldigt mycket fram emot det! Vi ses kanske där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top