Har det någon betydelse?

När jag besökte Syfestivalen den här gången så handlade jag mest grejer till min Mixa & Matcha 2-present till Ulrika. Det som var det bästa med mina egna inköp, det var att jag lyckades hålla mig ifrån en massa inköp av en härva av diverse garner.
Jag kom hem med endast en härva av ett mycket trevligt garn, en blandning av corriedale och silke. Ytterst lite silke, 5%, men det kändes som 50%. (bild?, nej, det har jag glömt).

I övrigt var det sticktillbehör som följde med hem. Det fick mig att börja fundera lite över vad jag använder idag, i förhållande till vad jag använde under stickboomen på 80-talet. En del av de stickor jag använde då vill jag absolut inte använda idag.

Min grundinställning nu, är att jag vill använda verktyg som känns sköna och som fungerar bra. Plaststickor går bort, de gnisslar. Vissa trästickor går också bort, de är för tröga. Ibland kan det kännas lite extravagant att köpa tex Harmony-stickor, men sen tänker jag om.

Det här är min största hobby. Jag är värd att ha verktyg och material som jag tycker om, för det finns inget självändamål med att plåga sig med saker man inte gillar.

Då köpte jag saker som jag hade råd med, och det gör jag idag också. Jag hade inte tillgång till så många ställen att handla på, det var Garntjänst, Domus och Epa som gällde. Idag har jag ett mycket större urval, både i närområdet och via internet.

För den som undrar (framför allt ickestickande), så kan man ju dra en parallell med verktyg för snickeri. Vilket vill man helst ha, en obalanserad 20-kronors hammare från Rusta(eller vilket lågprisställe som helst), eller en bra, välbalanserad hammare som gör ditt arbete enklare?

Hur funderar ni?

7 Kommentarer

 1. Annela
  18 november, 2008

  Jag funderar precis som du. Ingen vill väl arbeta med dåliga verktyg?

  Svara
 2. Annela
  18 november, 2008

  Jag funderar precis som du. Ingen vill väl arbeta med dåliga verktyg?

  Svara
 3. Marianne
  19 november, 2008

  Jag tänker också likadant. Köper bra verktyg och garner.
  Förr köpte jag bara så billigt som möjligt jag skulle tjäna på att sticka mot att köpa färdigt.
  Så tänker jag inte längre….nu är det njutningen som gäller.

  Svara
 4. Annelie
  19 november, 2008

  Håller med helt och fullt! Är det varken nöje eller njutning kan man lika bra lägga ner.

  Svara
 5. Susanne
  19 november, 2008

  Håller med dig helt och hållet! Det ska vara roligt, härligt och njutbart att sticka!! Vi stickar ju inte längre för att vi måste eller kanske lite ;), men inte av samma anledningar som förr iaf. Varför jobba med verktyg som inte funkar bra? Jag älskar mina Harmony stickor och de i ebenholtz och…

  Svara
 6. Marias stickning och läsning
  19 november, 2008

  Håller också helt med! Harmony och Addi Lace gör stickandet så mycket trevligare. Liksom garner av god kvalitet.
  Den stora skillnaden jämfört med tidigare är också att vi nu genom internet och varandras stickbloggar och alla nätbutiker har tillgång till oändliga mängder garn och mönster. Och inte minst inspiration.

  Svara
 7. Samtal från min trädgård
  20 november, 2008

  Jag håller helt med! Tidigare så var det just så billigt som möjligt, och jag kommer också i håg hur man stickade på 80-talet och i vilka garner och med vilka stickor. I dag föredrar jag Addi, har inte provat Harmony, plast går också bort, rundstickor i bambu giller jag inte heller, har en tendens att gå av mellan tråd och sticka. Det blir mer kvalitetsgarner, och oftast av ull, silke, mohair, cashmere etc. Det blir så mycket snyggare nu för tiden, man sticker ju inte för att man måste utan för njutningens skuld, som mitt största fritidsintresse får det kosta, andra satsar ju pengar på sitt så då gör jag det även på mitt!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top