Färgval, baksidor och detaljer

Det är snygga färger i sjalen jag stickar, men jag kan dessvärre inte ta åt mig äran för detta.

Promenade är en design av Hanne Falkenberg, och hennes design kan endast köpas i kit. Man kan inte bestämma själv vilken färgblandning man vill ha, vad jag förstår inte ens om man köper ett av hennes "refillkit" (bara garn och foto, inget mönster).

Varför? Med hennes egna ord:

"For at sikre, at kvaliteten når helt frem til den, der strikker og bruger, har jeg valgt udelukkende at levere My Own Collection i færdige kits med opskrift, fotos og garn."

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka, faktiskt. Å ena sidan ger det ju en viss kvalitetsstämpel, man vet att garnet passar till modellen, och att man så långt ökat sina chanser att få ett snyggt plagg. Men å andra sidan känns det så inskränkt, att man inte är betrodd att välja färg själv. 

Nu har jag ju inte haft några problem att hitta färger jag gillar av dem hon satt ihop, jag har tidigare stickat en Mermaid, och ännu ett kit (Gloria) ligger i garnlagret och väntar, så jag har inte direkt låtit bli att sticka för att hon bara säljer kit.

För det är ju också det med hennes detaljer…

Igår satt jag och tittade på min sjal och kände mig alldeles glad över att det blir snyggt på baksidan! 

IMG_2149

Här är det en upplockning som blir snygg för att man lyft 1a maskan på varje varv i den sida där man sen ska plocka upp nya maskor.  Det är klart att man kan göra sånt här själv, men jag gillar att designern tycker att det är viktigt med såna små detaljer.

På Mermaid är det en riktigt snygg nederkant.

IMG_2155

När designern tänkt ut hur montering och finish ska bli så snygg som möjligt, då blir i alla fall jag glad.

Vilket inte hindrar mig att ibland göra på ett helt annat sätt, bara för att jag vill och för att jag tycker det blir snyggare. Det är ju ändå jag som ska bära plagget och inte designern.

2 Kommentarer

 1. Anna
  12 januari, 2013

  Så intressant att du skriver om det här, jag har också funderat mycket över det här med färdiga kit och att få chansen att välja själv. Tycker faktiskt du lyckas formulera jättebra argumenten över båda varianterna! Fast personligen lutar jag nog åt: ”jag vill bestämma själv” 🙂 Min respekt för mönstret och designen och designern blir inte mindre för det, liksom!

  Svara
 2. heidi
  17 januari, 2013

  en riktigt bra designer tar alla aspekter av stickandet och slutdetaljerna på lika stort allvar:) och även om man inte får välja färger i ett färdigt kit, så är dom nästan alltid värda priset!
  det skall bli jättekul att se hur den blir när den är klar:)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top