Hur många textila hobbys behöver man?

Jag har provat rätt många textila tekniker och en hel del av dem har jag fortsatt med. Inte alltid så ofta, men då och då i alla fall.

Jag stickar mest hela tiden, virkar ibland, spinner alldeles för sällan, broderar med ojämna mellanrum, och jag har provat krokning, knyppling, att tova och att göra frivoliteter. Det är bara tovningen som jag egentligen inte känner nån större längtan efter, de andra teknikerna vill jag inte släppa helt.

Så egentligen behöver jag inte en till, eller hur? Speciellt inte en så tidskrävande teknik som vävning. Men nu står det ju en vävstol i mitt ullrum sedan ett par år, och det är ju dumt att den bara står där, så i helgen tog jag tag i saken och provade.

Det gick åt skogen redan från början. Eller, det kanske var att ta i, men det fungerade inte riktigt som det var meningen.

Det finns en pådragen mattvarp, men den var inte påbörjad, så det var det jag tänkte att jag skulle göra, men det krånglade lite. Det fick bli ett samtal till vävjouren (dvs min mamma, tack för hjälpen!) och en djupdykning i en vävbok (Stora Vävboken av Laila Lundell. Ja, det är klart jag har en vävbok! Jag har böcker om rätt mycket textilt). 

Och trägen vinner, nu verkar det som om jag är på gång. 

IMG_4401

Här är provbiten (i avslappnat skick), det får bli en bit till innan jag börjar på den riktiga mattan. Jag behöver nog öva lite på att få det tätt nog.

Kanske vore det idé att jag tänkte igenom hur jag vill att mattan ska se ut också, innan jag fortsätter. 

Kanske vore det också en idé att börja begränsa sig? 

3 Kommentarer

 1. Birgith Lundgren
  23 november, 2015

  Heja på!
  Det kommer att bli bra när du tränat på några meter.
  Tänk på att slå med kraft. Du behöver inte slå så många gånger bara du får till knycken.
  Hoppas få se det slutgiltliga resultatet när vi kommer på besök.
  Kram.

  Svara
 2. Heidi
  23 november, 2015

  Så spännande med vävning!
  Det skall bli jättekul att se hur det blir:)

  Svara
 3. Efwa
  24 november, 2015

  Härligt med många hobbies. Min vävstol stod oanvänd sex år i Frankrike innan den flyttade till Sverige i somras. Nu står den i det som ska bli min vävateljé i huset på landet och väntar på att jag ska sätta igång. Varpen drog jag på sådär 1994-95 så den stod oanvänd länge även i Sverige innan den flyttade till Frankrike. Bara en matta är vävd än så länge.
  Lycka till med dina mattor!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top