Stickdesigners

I min första stick-omgång under 80-talet hade jag ingen koll på stick-designers. Jag köpte garn från Garntjänst och på varuhus, och inte brydde jag mig speciellt mycket om vem som gjort mönstren.

Under senare år har jag upptäckt dem. Jag har tittat i böcker och på hemsidor, och det har stått vem som gjort mönstren, och jag har börjat se att vissa designers nästan alltid gör saker jag gillar.

Men det har också fått mig att fundera över svenska designers. Var är de? Elsebeth Lavold gör jättesnygga grejer, men mest för den amerikanska marknaden. Cornelia Hamiltons design tilltalar inte mig speciellt, även om mycket är snyggt (tröjorna passar inte mig och min kroppsform helt enkelt). Garnstudio skriver inte ut namnet på designern. Marknaden för stickad design måste ju ha ökat rätt betydligt på senare år, eller hur?

Vet ni om några svenska designers som jag inte nämnt? Några som gör enkla, klassiska modeller, med mycket omsorg om detaljerna (inte som Garnstudios, ibland oavslutade kanter etc)? Vad har jag missat?

Vilka som är mina favorit-designers?

Norah Gaughan, Debbie Bliss, Kim HargreavesNancy Bush, Veronik Avery,
Marie Wallin (designer hos Rowan). 

2 Kommentarer

 1. Elisabeth
  27 januari, 2008

  På 1960- och 70-talet fanns det väldigt snygga och välarbetade stickmodeller i tidningen VI. Ett namn därifrån är Lillemor Löfstrand, Therese Widhager gjorde ofta själva beskrivningarna. På 1980-talet gjorde Brita Wassdahl underbara modeller för Hemslöjden. Jag tror att man skulle kunna hitta många härliga designers om man satte sig ner och inventerade ordentligt. Det är väl tyvärr en mycket liten marknad för svenska designers idag. När jag var ung innehöll nästan varje ummer av Femina (som då kom en gång i veckan) en eller flera snygga och genomarbetade stickbeskrivningar.

  Svara
 2. heidi
  28 januari, 2008

  jag gillar Marianne Isager och Alice Starmore oxå

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top