Ännu mer!

Gå och hämta en kopp te eller kaffe, jag väntar under tiden. Det här blir nämligen långt (och fullt med bilder).
Tillbaka? Let’s get started.

Present. Spetspresent från Stickamera-Ulrika. Ååååååååh. Jag suckar av ren njutning. Ulrika, du måste kunna läsa mina tankar!
Img_1256

Hur många rätt är det i den här presenten? Hur många som helst, jag tror inte du kunnat lyckas bättre.

En "korg" i lappteknik. Jag älskar den, och jag har många gånger tittat på mönster med hjärtan, för det gillar jag. Jag har inte sytt något, mitt tålamod räcker inte riktigt till för sådana här projekt.
Img_1255

2 härvor Handpainted yarn, i färgen Iris Germanica. Det garnet har jag funderat på att köpa några gånger under den senaste månaden.
Img_1257

En massa mönster, bla Evelyn Clarks Baltic blossoms, det mönstret köpte jag nästan, samtidigt med Forget- me-not!

Ett nystan grått, okänt garn i en mycket trevlig grå nyans. Jag har funderat en del på grått också, den senaste tiden, det är nåt med naturnyanser som börjat dra i mig.
Img_1258

Knappar och pärlor. Bollar till katterna (mycket uppskattade!). Choklad (uppäten, såklart).

TACK! Det lila garnet kan nog tänkas bli en sjal med flätad kant….den jag skrev om häromdagen.

Över till nåt helt annat.

Montering.
När jag gick stickkursen på HV för några år sedan så lärde jag mig en hel del bra och intressanta saker. Att sy ihop stickat är en av de saker jag tror jag har haft mest nytta av sedan dess. Tidigare sydde jag, som sagt, ihop med efterstygn, men en sådan söm blir nästan alltid lite skev och inte direkt vacker. Jag har åstadkommit en hel del fula sömmar i mina dar! Eftersom ni gärna vill se hur jag gör så tänkte jag visa, er önskan är min lag! Det här är inget jag själv har kommit på, men jag visar gärna ändå.
Img_1262
Det här är sidsömmen på min kofta. Ser ni den inte? Vad bra, det är inte meningen heller. Klicka på bilden så ser ni var sömmen är, jag har ritat in en tunn röd linje. En sådan här sidsöm går nog inte att göra med efterstygn, jag har i alla fall aldrig sett någon.

Lite förberedelser under tiden man stickar är bra, första maskan på varje varv bör vara en kantmaska, så att den syns bra, Hur den görs spelar ingen roll, gör som fungerar bra för dig (ex: sticka den första och sista maskan rätt alla varv, eller lyft första maskan och sticka sista maskan avig).

Sömmen är sydd från framsidan. Börja med att lägga ut styckena framför dig, med rätsidan uppåt. Sätt ihop styckena på strategiska ställen, med tex säkerhetsnålar eller nåt liknande, men gör det så att de fortfarande ligger sida vid sida.

Img_1243
Här har jag använt tråden från uppläggningen att sy med. Jag börjar med att sticka upp nålen i den högra kanten, längst ner, underifrån. Sedan sticker jag ner nålen i det vänstra stycket, längst ner, uppifrån, och sticker upp den igen, en eller 2 varv längre upp (om man behöver en väldigt tät söm gör man det på varje varv, annars tycker jag det räcker med vartannat).

Dra igenom tråden. Stick ner nålen i högra (det stod vänstra innan, det var fel) stycket, uppifrån, på samma ställe som du stack upp nålen på förut, och stick upp den 2 varv ovanför. Detta gör jag en maska innanför kanten.

Img_1240 Img_1244

Upprepa tills sömmen är klar. Det funkar på allt, jag syr i ärmar likadant, men då är det förstås maskor och varv mot varandra, inte bara varv som i sidsömmen.

Här är en mer schematisk bild av hur man gör:

Img_1254

Och här är några av mina provlappar från HV, där man ser lite tydligare hur tråden går. Som ni ser har jag sytt ihop med röd tråd, och det syns inte när man drar åt!

Img_1251
Img_1252
Img_1253

Är det här tydligt nog eller behöver jag förklara närmare? Säg till i så fall!

3 Kommentarer

 1. Ulrika
  24 april, 2008

  Jag är så glad att du tycker om det jag skickade!! 🙂 Det är ju alltid lite pirrigt att välja saker åt andra, men det gick ju bra den här gången. 🙂
  Tack för bilder och förklaring på hur du syr ihop, det där ska jag definitivt börja med! Det är ju inte bara snyggt, jag föreställer mig att det blir mycket mindre ”knöl” på insidan av tröjan också.
  Kanon!

  Svara
 2. Eva i Halmstad
  25 april, 2008

  Strålande beskrivning.
  Eva.

  Svara
 3. Strumpstickan
  25 april, 2008

  Hjärtanen var så fina!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top