Motsägelsefullt

Jag såg något tidigare idag (på internet så klart, fast nu kan jag inte hitta det igen), som slog mig som extremt motsägelsefullt.

Det var ett garn som var färgat "med organiska färger"(organically dyed), och det är så fint, så fint, och så himla bra att man färgar på det sättet.

Men hjälper det om man också superwashbehandlar garnet? Det var nämligen superwash.

Suck. Det känns ju aningen krystat när man är noga med att tala om att man använt bra färger, men sen är garnet plastbehandlat… det är väl inte särskilt naturvänligt?

3 Kommentarer

 1. Garnhumlan
  26 november, 2008

  Jag har också funderat på detta med superwashbehandling. Visst är det praktiskt att kunna tvätta i maskin, men för övrigt blir man ju av med en del av ullens fantastiska egenskaper. Sedan tillkommer miljöaspekterna. Jag tycker att detta är en sak som vi borde fundera mera på. Dessutom håller jag verkligen med om att det verkar lite konstigt att man väljer ett behandlat garn för att färga med naturliga färger.

  Svara
 2. Boel
  26 november, 2008

  Hmm det där med superwash har jag faktiskt inte tänkt på ur miljösynpunkt tidigare. Så bra att du tar upp det!! Jag vill ju gärna vara så miljövänlig det går
  Boel

  Svara
 3. Sticklena
  29 november, 2008

  Tror jag sett samma garn, i vilket fall hade jag samma reaktion när ett ”bra” garn blev förstört med den otäcka superwashbehandlingen. Vi borde köpstjeka när de gör så!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top