Märkligt

När vi var i London förra året köpte jag ett garn jag aldrig har provat, Shilasdair Luxury 4-ply. Nu fick jag för mig att jag skulle göra nåt med det och började sticka provlappar (jo, faktiskt!). Jag till och med tvättade dem så jag skulle få riktigt bra koll på stickfastheten.

Jag blev lite överraskad.

IMG_1549

Utan blixt.

Nån som ser nåt konstigt? 

IMG_1550

Med blixt.

Nu då?

Färgen ligger i verkligheten nånstans mellan dessa 2 bilder.

Har någon av er nånsin varit med om detta?

Garnet är växtfärgat med "Logwood" (Haematoxylum campechianum), kallas uppenbarligen blåträd eller blodträd på svenska. Vad kan det vara som gör att det blir sån färgskillnad på det otvättade och det tvättade garnet? Spinnolja? Jag har ju tvättat garn med spinnolja förr, och har aldrig sett den här stora skillnaden.

Tur att jag gillar den tvättade färgen också.

5 Kommentarer

 1. Birgith
  22 november, 2011

  Färgämnet kallas på svenska för blå bresilja och är inte färgfast.
  Spinnolja skall vara bortvättad innan man färgar garnet så det bör inte vara problemet. Växtfärgning kräver också betning innan för att få färgen att fästa bättre, trots det har bresilja dålig hållfasthet.
  Färgen man får beskrivs som purpur eller svagt lila beroende på färgmängd och betning.

  Svara
 2. Merfarg.blogspot.com
  22 november, 2011

  Aha, fattade inte att det var växtfärgat!
  Vet inte hur det är med just bresilja, men den typen av färgändring är inte helt ovanlig. Tex när man tvättar i ett ”annat” pH värde.

  Svara
 3. ylva
  22 november, 2011

  Märkligt att det belv liksom mörkare tycker jag. Jag tycker också att den tvättade färgen blev fin.

  Svara
 4. Tina
  23 november, 2011

  Skumt! Tur att du gillar den ”nya” färgen också.

  Svara
 5. Lena
  30 november, 2011

  Tur i oturen att det inte blev en färg du ogillar…
  Någonstans på garnets banderoll borde finnas uppgift om tålighet när det gäller fällning och ljusäkthet. Indigofärgat garn fäller mycket….

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top