Många sorters kortvarv

Man kan alltid lära sig nåt nytt i stickningen. 🙂

 

Häromdagen fick jag anledning att prova en typ av kortvarv jag aldrig provat tidigare. 

Nu blir det svengelska här, för jag har inte sett några riktigt bra uttryck för de olika varianterna av kortvarv på svenska, så jag blandar helt enkelt in de engelska orden. 

 

Jag har alltid tidigare hållit mig till en och samma sorts kortvarv (den som kallas wrap and turn eller w/t), men när jag startade ett nytt projekt (mer om det en annan gång) så hade designern valt att använda german short rows. Det är ju alltid roligt att lära sig något nytt, så jag gjorde som det stod. 

Det var som en uppenbarelse, det blev ju så mycket snyggare än vad w/t brukar bli! Jag nämnde detta i en grupp jag är med i på Facebook, och fick några fler exempel på kortvarv.

 

Ja men, då blev jag ju nästan tvungen att prova lite olika kortvarv och jämföra dem, eller hur? 

Det blev 7 stycken! Jag har stickat i ett sockgarn, på stickor 2,5 mm, och jag har inte tvättat provlappen (för att man ska se kortvarven i sitt fulaste tillstånd, det brukar ju jämna ut sig lite när man tvättar).

Jag valde också att sticka slätstickning, där det syns mycket mer än om man stickar rätstickning.

Jag har inte gjort några riktiga beskrivningar av hur man stickar, istället har jag länkat till andra som redan har gjort det. Vissa är på engelska, men de är lätta att förstå, med många bilder eller video.

IMG_4926

 

För att göra det lite enklare, här är en bild där jag numrerat och ritat ut var vändningarna är:

Kortvarv ritad numrerad

 1. Turn, slip (förkortade varv, enkel
  Det här måste vara den enklaste av alla kortvarv, men det är också utan tvekan den fulaste. När man stickat så långt man ska, så vänder man och lyfter den första maskan (som om den skulle stickats avigt), och stickar sedan vidare. Man ska dra åt tråden för att undvika hål, men det spelar ingen roll hur mycket man drar, det blir hål.
  Min dom: Undvik denna variant, det blir aldrig snyggt!
 2. Wrap and turn, w/t, w&t
  Här virar man garnet om en maska för att stänga till hålet som uppstår när man vänder. Man kan låta garnet ligga kvar runt maskan (vilket är rätt fult!) eller så plockar man upp det extra garnet och stickar ihop det med maskan (det har jag gjort här). 
  Detta är en vanligt förekommande variant i många mönster. En något snyggare teknik, men som ni kan se längs linjen så blir det gärna dragningar och en rätt tydlig linje utmed vändningarna.
  Min dom: Det finns bättre, prova nåt annat!
 3. German short rows
  Som nybörjare på stickning får man lära sig att aldrig dra garnet över stickan (tex när man vänder på arbetet), så att man får 2 ben på maskan istället för en. Här gör man precis det, och utnyttjar det för att stänga till hålet.
  Den här varianten kan bli riktigt snygg, även om den ser lite ojämn ut just här (jag har provat den på andra stickningar, där den har blivit jättesnygg). En klar fördel är att den är lätt att genomföra, det är inte mycket som stör stickningen.
  Min dom: lätt och trevlig variant!
 4. Japanese short rows
  Nu börjar vi blanda in "verktyg" i kortvarven! Det kan vara öppningsbara markörer, hårnålar eller bara en trådände. Man markerar garnet vid vändningen, och plockar sedan upp den lilla öglan som uppstår och stickar ihop med nästkommande maska. 
  Denna variant är riktigt snygg, men klart fippligare än de andra, eftersom man ska använda nåt för att markera garnet. Det intressanta är att denna och nummer 3 utförs med helt olika teknik, men stänger till hålet på samma sätt, om man tittar på maskorna.
  Min dom: Snygg, men för fipplig för min smak.
 5. Shadow wraps
  I den här tekniken skapar man en extra maska, en skugga till vändmaskan, som man sedan stickar ihop med den maskan. Den extra maskan gör det väldigt lätt att se var vändningarna är, vilket är en klar fördel. I mitt prov blev den dock inte så snygg, det verkar som om det drar lite mer i maskorna med den här varianten, så att det nästan blir lite snett. Om jag har förstått det rätt är dock denna mycket användbar och fin vid sockstickning.
  Min dom: Vid rätt tillfällen kan den vara jättebra!
 6. YO short rows
  Här använder man sig av ett omslag när man vänder, vilket gör att det blir i stort sett samma resultat som när man gör wrap and turn. Och det blir ungefär lika bra, dvs inte särskilt snyggt.
  Min dom: Näe, använd nåt annat!
 7. Sunday Wrapless short rows
  Den här metoden är en variant av Japanese short rows, där man använder sig av en markör, men där man inte lyfter första maskan efter att man vänt, utan stickar den. 
  Min dom: Riktigt snygg, om än lite fipplig! 

 

Vad kommer jag att använda då? 

Jag kommer antagligen att hålla mig till German short rows. De är snygga, och inte så besvärliga som Japanese short rows eller Sunday wrapless short rows. Om jag någon gång tycker att det inte blir tillräcklig snyggt med German short rows kommer jag nog att använda mig av Sunday wrapless short rows, de är snyggast i mitt prov (men inte så snygga att jag står ut med fipplandet! Tålamod är inte min grej).

6 Kommentarer

 1. Heidi
  5 maj, 2017

  Men visst är det underbart att det finns så många sätt att sticka kortvarv på? även om inte alla blir lika snygga:)
  Kanonbra inlägg!

  Svara
 2. garnhumlan
  6 maj, 2017

  Superbra! Använder oftast german short rows, för att det är enkelt och ser bra ut. Men jag har inte testat andra så här organiserat. Tack för att du delar med dig!

  Svara
 3. Åsa K
  5 januari, 2023

  Jag sökte på ” förkortade varv utan hål” och hamnade på din blogg. Vilket kul sammanträffande – jag har besökt dina bilder i fotoutmaningen många gånger och nu fick jag en helt ny dimension av din blogg. Dessutom hade jag stor nytta av det här inlägget. Nu är förhöjningen i nacken på dotterns tröja stickad utan hål.

  Svara
  1. Stickeralla
   5 januari, 2023

   Men vad kul! Och härligt att du fick nytta av inlägget.

   Svara
 4. Anita
  15 augusti, 2023

  Tack snälla för att du delar av dig med denna kunskap o information!! Jag satt igår i timmar och försökte lära mig. Idag hittade jag ditt inlägg som har hjälpt mig otroligt i min stickvärld, tack??

  Svara
  1. Stickeralla
   15 augusti, 2023

   Tack själv, för de fina orden!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top