Sockar, hälar och garn

Men kan ni tänka er, alla sockarna från förra månaden är klara! Det är nästan så jag inte tror på det själv, mitt tålamod med sockor har ju varit obefintligt under lång tid, så att jag nu har 5 färdiga par är inget mindre än ett litet under.

Jag har alltså stickat 5 par sockar, med en del olika hälar och i olika sorters garn och på köpet fick jag lite uppdaterade insikter.

Ni vet det där med att garner beter sig olika (beroende på material och spinning)? Samtliga sockar på bilden ovan är stickade till mig, i storlek 38, ändå är de inte lika stora. Passar samtliga? Japp, det gör de, så både garnval och mönster påverkar hur långt man behöver sticka innan man (om man, som i mitt fall, stickar uppifrån) gör tån. Det har jag vetat länge, men här blir det extra tydligt.

En annan, lite nyare, insikt är att jag föredrar de lite ”tråkigare” sockgarnerna till just sockar. Jag gillar verkligen runda, fina garner i härliga färger, men när jag jämför dessa sockar så gillar jag de som är stickade i Opal och Fabel (och Nord, men det är inte ett bra sockgarn egentligen, mer om det senare) mer än de andra som är stickade i runda merino-garner. De känns helt enkelt mera sockiga, jag kan inte förklara mer än så.

OK, men ska jag visa sockarna lite närmre då? Ja, visst ska jag det.

I heart harvest socks

De här blågröna sockorna är stickade i Malabrigo Ultimate sock, och mönstret är I heart Harvest socks. Jag blev förtjust i den lite annorlunda hälen, istället för att minska ner mot undersidan av foten så gör man minskningarna uppåt, mot ovansidan. De känns bra i hälen, men de korvar sig på framsidan av benet.

Conwy

De här är stickade i Rät & Avig Swing, och mönstret (Conwy) är av Nancy Bush. Jag har gjort 2 par sådana här tidigare, och de funkar bra som sovsockor.

Järbo Fleegle heel-sockor

Jag har stickat 2 par sockar i Järbos mönster 92482.

Det första paret är i ett rejält gammalt Opalgarn. Kommer ni ihåg när det började bli populärt med självrandande garner under 2000-talet? Jag ville så gärna ha tag på just den här varianten, Opal Rainforest 4 i färgen Flamingo. Till slut hittade jag det på Ebay, har jag för mig, och det kom hem till mig…. och blev liggande (i måååånga år). Men bättre sent än aldrig, heter det ju, och jag gillar verkligen det här paret.

Par nummer 2 är stickade i Fabel, i en härlig lila färg (nr 330). Ja, jag har matchat ränderna, sån är jag.
Fleegle-hälen verkar passa mig (jag har rätt hög ”instep”, vad det nu heter på svenska, avståndet från nederkanten på hälen upp över foten), men jag har inte hunnit använda något av paren än, så jag får utvärdera senare.

Vanilla is the new Black

Och så det sista paret, Vanilla is the new Black, med en intressant häl, där man ökar mitt bak. Dessa är stickade i Drops Nord, ett garn som väl egentligen inte passar så bra till sockar, eftersom det inte är superwash. Men jag planerar att ha dem som sov-sockar, så de kommer inte att behöva tvättas lika ofta, och då får jag helt enkelt handtvätta dem. Jag tror att även denna hälkonstruktion passar mig, men jag har inte använt dessa heller ännu, så de är inte utvärderade.

Jag har faktiskt påbörjat ytterligare ett par sockar, men jag tror att min sockperiod kan vara på väg att gå över, nu har jag börjat en kofta och planerar att snart börja på en sommartröja (för att, som omväxling, vara ute i god tid till sommaren och inte få klart den till slutet på sommaren). Men jag är fortfarande intresserad av lite olika hälar, så det kan ju bli fler par sockar och släta sockar (som jag föredrar) är ju trots allt en perfekt stickcafé-stickning.

4 Kommentarer

 1. Heidi
  19 mars, 2023

  Vem är du, och vad har du gjort med Marika??:D

  Det är ju nästan så att man tror att man har ramlat in på ”fel” blogg när man ser hur många par med färdiga sockor du har stickat klart på en så kort tid:)

  Det där med hur garnet är spunnet spelar verkligen roll hur man upplever det färdiga resultatet! Det finns så många småsaker som påverkar det färdiga resultatet, och vissa saker vet man inte förrän man har provat. Som t ex hur garnet är spunnet. Men mångfald är bra, eftersom man precis som du skriver ibland stickar sockor i syfte att använda dom i olika sammanhang:)

  Vanilla is the new Black kommer jag nog att sticka ett par av så småningom:)

  Svara
  1. Stickeralla
   19 mars, 2023

   Man kan verkligen undra vem jag är… det går nog snart över 😉
   Jag tycker verkligen att du ska sticka ett par Vanilla, de var roliga. Enkla, men roliga.

   Svara
 2. Anita
  15 augusti, 2023

  Hej igen,
  Vilken jättefin blogg och beskrivningar, jag blir sittande här och läser istället för att sticka själv?

  Stickar precis mitt första par sockor /strumpor modell Trinne från Järbo, hälen blir för låg så jag ska försöka mig på egna förkortade varv, och på så sätt kom jag in på din trevliga blogg när jag googlade ??

  Svara
  1. Stickeralla
   15 augusti, 2023

   Håller tummarna för att du lyckas lösa hälen, så den passar!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top