Anker’s cardigan – kommer jag ångra detta?

Första bilden till trots så ska det inte handla om rosa garn… istället handlar det om att jag har stickat klart årets första kofta, Anker’s Cardigan.

Vad finns det att eventuellt ångra med denna kofta?

Just nu? Absolut ingenting, den passar bra och den blev snygg, det tycker jag. Garnet är Permin Luna och mönstret är såklart Anker’s cardigan av PetiteKnit.

Men det är där det eventuella problemet ligger, i kombinationen av garn och mönster. Jag är antagligen lite negativ i förskott här, men jag misstänker att den här koftan, efter lite användning, mest kommer att likna en säck.

Varför då? Jo, garnet är väldigt mjukt med bra fall, och det är dessutom återvunna fibrer (= korta fibrer). Och jag valde att sticka en tröja med runt ok, utan några som helst sömmar som håller allt på plats. Hur tänkte jag där? Tänkte jag överhuvud taget?

Många gillar ju att sticka uppifrån och ner i ett stycke, och det har absolut sina fördelar, men den stora nackdelen med att göra det är ju att det inte finns några sömmar som stabiliserar tyget. Det brukar inte göra lika mycket om man har ett garn som har lite stadga i sig själv, och som därmed hjälper till att hålla allt på plats.

Sånt här garn? Ingen stadga alls.

Men jag valde kombinationen själv, och jag vet om att den kan hänga ut sig och tappa formen, så jag kommer i alla fall inte bli överraskad om (när) det händer.

2 Kommentarer

 1. Heidi
  25 maj, 2023

  Jag gillar ju att sticka uppifrån och ner, eftersom man har möjligheten att prova under resans gång. Men, som du så vältaligt beskriver så finns det också vissa problem med att sticka så. Men, man kan ju i värsta fall alltid virka en söm på sidorna. En liten virknål, och samma garn skulle göra den ganska osynlig… Eller så håller man tummarna för att den håller formen tills den dör. Och då kan du åtminstone trösta dig med att du stickade en väldigt fin kofta, som såg fantastisk ut på dig! Så, glöm inte att ta många bilder på den.

  Så nästa projekt stickas med rosa tweedgarn? Och med tanke på knapparna, och dina preferenser, så tänker du nog i termer av en kofta??

  Snygg frisyr förresten! Och blekningen gör ju att du ser väldigt redo ut för sommarens alla nöjen:)

  Svara
  1. Stickeralla
   25 maj, 2023

   Jag tror jag håller tummarna för att den håller formen, jag kan ju ha totalt fel 😀
   Nästa projekt kan bli rosa tweedgarn… men jag har lite annat igång som jag nog ska ta hand om först.
   Tack, jag är mycket nöjd med frisyren, även om jag tror att bilderna är rätt överexponerade, det känns inte som om jag är sååå blekt, men vad vet jag, det är alltid svårt att få en verklig uppfattning om hårfärgen när man tittar i en spegel 😉

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top